Spanska är kanske inte det enklaste språket att lära sig, men med rätt studieteknik och mycket samtalsträning med spansktalande kommer du snart snart kunna prata spanska så bra som du alltid drömt om. Framförallt om du visar paciencia (tålamod) och införlivar dessa spanska fraser i ditt ordförråd.

1. “Buenos Días”

Om du befinner dig i Spanien är det alltid artigt att säga “god morgon” varje morgon eftersom spanjorer är väldigt sällskapliga.

2. “Buenas tardes”

Om det är senare på dagen och du kanske vill hälsa på någon på gatan? Då säger du “Buenas tardes”.

3. “¡Ojalá!”

Om ändå… Ordet ojalá kommer från arabiskan och betyder ordagrant “om Gud vill”. Ett unikt ord som sätter ord på känslan när du till expempel säger “åh, hoppas det inte bir regn idag!” (Ojalá no lloviera). Det är ett väligt vanligt uttryck bland spanjorer.

4. “¿Estudias o trabajas?”

En fras som är perfekt att säga om du träffar någon i en bar. Det betyder “Jobbar eller studerar du?”. Kan tyckas vara en enkel fras men fungerar bland de rättframma spanjorerna och kan med säkerhet öppna en och annan konversation. 

5. “Me llamo Pablo”

Låt säga du är ute och reser i Sydamerika och stöter på en främling och vill presentera dig. För att säga ditt namn säger du då “me llamo…” som betyder “jag heter”. 

6. “Encantado de conocerte”

Betyder rätt och slätt “trevligt att råkas” och är en fras som är väldigt bra att kunna och som du säkerligen kommer höra precis efter att du har sagt ditt namn och presenterat dig. 

7. “¿Cómo estás?”

Efter du har presenterat dig kan det vara artigt att fråga personen du har en konversation med “Hur mår du?” och på spanska säger du då ¿Cómo estás?. Låter precis som den skrivs och är därför väldigt enkel att uttala. 

8. “Me gustaría un/una…”

Om du vill be om något på ett artikt sätt kommer denna fras väl till pass. Om du är exempelvis är törstig och vill be om en öl är det trevligare att säga “me gustaría una cerveza” (istället för bara una cerveza), vilket betyder “jag skulle vilja ha en öl”.

9. “Por favor”

Och för att göra en fras ännu trevligare kan du lägga till por favor på slutet av det du ber om, det betyder “snälla” eller “tack”. Perfekt när du beställer något. Un café con azúcar, por favor (en kaffe med brunt socker, tack).