Mallorca är en del av de spanska Balearerna strax utanför fastlandets östkust och är en populär semesterort för turister runt om i världen. Mallorca är dock speciellt, eftersom det på väldigt liten yta täcker så mycket olika demografi. Den här artikeln kommer ge dig sju insikter om Mallorca som du bör veta, särskilt om du överväger om du ska boka en resa dit eller inte.

1. Mallorca är inte bara en partyö
Mallorca, tillsammans med grannlandet Ibiza, har rykte om sig att vara en festdestination. Detta är verkligen sant – om du vill dansa bort natten är Palma otroligt och har många topp-DJ:s som uppträder där. Men många misstar sig och Mallorca är långt ifrån en partyö. Det finns egentligen bara en del som står för utelivet, och det är på sydvästkusten. Resten av ön har mycket mer att erbjuda.

2. Ta sig runt ön är otroligt lätt

Mallorca är en relativt liten ö och är extremt lätt att ta sig runt på. Du kommer säkert att flyga till Palma, där du kan hitta en taxi till Palma de Mallorca. Busstrafiken går också till de flesta byar och städer, vilket det finns många av! Med sina relativt korta avstånd mellan orterna kommer en taxi inte kosta skjortan. Det finns också det billigare och långsammare alternativet buss som fungerar fint, men det beror givetvis på hur bekväm du är som person och vart du vill åka.

3. Passar alla plånböcker

Mallorca gör ett bra jobb med att tillgodose olika budgetar. Om du letar efter extremt billiga all inclusive-hotell som är livliga, har Magaluf det du söker. Vidare, om du letar efter något lyxigare, erbjuder Cala d’Or fantastiska 4-5* hotell. För dig med stramare budget kan du hitta billigare alternativ i Palma stad, där det också finns vandrarhem för under 30 euro, perfekt för dig som vill hålla reskassan nere.

4. Mallorca har en rik historia

Mallorca var bebodd från 7000 f.Kr och framåt. På grund av sin närhet till östkusten har Mallorca utsatts för många försök till invasioner. Romarna gjorde faktiskt anspråk på ön 123 f.Kr., och som ett resultat har Mallorca mycket fantastisk arkitektur och historia. Om du bor på ett hotell på en kust rekommenderas det att ta en tur över till andra regioner och besöka de gamla städerna. Det finns också många utmärkta museer och gallerier också.

5. Fullt av endemiska arter
Mallorca är hem till många endemiska arter (över 300!), varav Dragonera-ödlan är den mest kända. Endemisk betyder att arten är unik och begränsad till ett specifikt geofrafiskt område. Om du är fågelskådare har du kanske störst tur, med över 2000 olika fågelarter och konstanta migreringar. Det första du tänker på när du tänker på Mallorca är kanske inte naturen, men den är spektakulär och förtjänar en plats på den här listan!

6. Spanska (kastilianska) är inte det första språket

Detta är en överraskning för många, men infödda invånare på Mallorca talar faktiskt katalanska som sitt modersmål. Infödingar talar också castellano, och dialekten av katalanska varierar faktiskt något mellan öarna. Men med tanke på att ön är relativt beroende av sin turistinkomst, har de flesta infödda lärt sig tillräckligt med engelska för att klara sig och kunna hantera de mängder av besökare som de tar emot.

7. Lokalproducerad mat
Det rekommenderas starkt att testa på det utbud av utmärkta, högkvalitativa lokala råvaror som finns på Mallorca – något som är underskattat och kanske lätt att glömma av. Produkter som du kan hitta som är lokalt tillverkade är: vin, korv, olivolja, salt, ost och gin. Förmodligen är den mest ökända lokala produkten här sandalerna (även om dessa är mer kända från grannön Menorca).