Det finns inte bara ett sätt att lära sig ett språk och det gäller att hitta olika vägar för att göra inlärningen roligare och enklare! Här kommer några smarta tips för att lära sig spanska snabbare.

Se en spansk serie på originalspråk
Älskar du att ligga i soffan och titta på serier? Då är det perfekta sättet för att förbättra spanskan att se en riktigt bra spansk serie, det finns en hel del på Netflix just nu. Att se serien på originalspråk med svensk text kommer deifinitivt hjälpa dig att lära dig spanska. Du kommer då kunna snappa upp en hel del praktiska fraser och ord samtidigt (se vår artikel om sevärda spanska serier här!).

Läs böcker med lättläst text

Att läsa böcker på spanska är superlärorikt då du ser hur ord stavas och stöter på nya ord. Välj inte en jättetjock bok då du kanske inte kan hänga med i handligen och tappar tråden. Välj istället en tunn lättläst bok eller till och med en barnbok. Det finns mycket litteratur som är katergoriserade som “lättläst” eller för ungdomar. Det finns även kortare noveller som har enklare handling och inte så tungt språk.

Läs spanska tidningar

Om spanska dagstidningar känns för svårt försök då istället fokusera på nyhetsrubriken, titta på bilder och försök förstå vad texterna handlar om. Ett annat sätt är köpa skvallertidningar eller tidningar som till exempel Hola (motsvarande Sveriges Hänt extra eller Svensk damtidning), och läs om personer, och försök läsa artiklarna. Om inte annat lär du dig om spanska kändisar, och det är väl lite allmänbildande?

Tips för textläsning på mobilen och datorn

Om du läser spansk text online, till exempel en artikel eller nyhetsrubrik, och inte förstår vad ordet betyder finns det en funktion som heter “översätt” (hittas på de flesta mobilen om du markerar ordet och trycker på översätt i menyn). Då får du en översättning och vet vilken betydelse det har på svenska. Och om du vill veta hur det uttalas finns det en funktion i Google translate med en högtalare du kan trycka på och lyssna på ordet. 

Alla sätt är bra sätt

Försök få in det i rutinen att scrolla igenom lite nyheter, lyssna på en spansk poddcast, läsa en dikt på spanska, titta på ett recept på spanska, låna en spansk bok till läsplattan, även bibliotek har mycket resurser även online. Gör det till små rutiner och du kommer se hur mycket du lär dig, utan att ens inse det!